مقالات
مشــاوره تلفنـــی رایــــگان

در زمینه انواع وسایل مورد نیاز کوهنوردی، طبیعت گردی و کمپینگ به شما مشاوره تلفنی رایگان می دهیم.

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

آخرین مطالب

چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟

چگونه کوهنوردی را شروع کنیم

چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟ اگر می خواهید بدانید که چگونه کوهنوردی را شروع کنید، پس احتمالا شما فردی علاقه مند به طبیعت و هیجان هستید! خیلی هم عالی. ابتدا ورود شما را به این ورزش مفرح و هیجان انگیز تبریک می گوییم! حال اگر برای اولین بار قصد انجام کوهنوردی دارید، لازم است با گام های اولیه برای شروع از جمله عضویت در یک باشگاه کوهنوردی و خرید تجهیزات مانند چادر کوهنوردی، باتوم و… شروع کنید. توجه کنید که نکاتی که باید برای آغاز کوهنوردی بدانید به این موارد محدود نمی شوند.

11 گام مهم برای ورود به دنیای کوهنوردی

با توجه به اینکه کوهنوردی ورزشی چالشی محسوب می شود، برای افراد مبتدی چالش های بسیاری به همراه دارد. بنابراین باید بدانیم که چگونه کوهنوردی کنیم تا از آسیب های احتمالی در امان مانده و بتوانیم سالیان طولانی از انجام ورزش موردعلاقه خود لذت ببریم. در این بخش گام های مهم برای شروع کوهنوردی را ذکر کرده ایم:

کسب اطلاعات اولیه

گاهی افراد به محض اینکه تصمیم به کوهنوردی می گیرند، اقدام به خرید وسایل کوه از برند کله گاوی یا سایر برندهای معروف می کنند، در حالیکه برای شروع بهتر است گام به گام پیش بروید. ابتدا لازم است آگاهی لازم را در این زمینه کسب کنید، با افراد با تجربه این حوزه صحبت کرده و سوالات خود را بپرسید، دوره های آموزشی کوهنوردی برای مبتدیان را ببینید و گزارش برنامه های مختلف را بخوانید. اگر در اینترنت جستجو کنید، می توانید فیلم های آموزشی زیادی پیدا کنید که بسیار مفید خواهند بود.

ارزیابی آمادگی ذهنی در کوهنوردی برای مبتدیان

قبل از پرداختن به این سوال که چگونه کوهنوردی را شروع کنیم، ابتدا لازم است این سوال ها را از خود بپرسیم:

در طول این مسیر با چه چالش هایی ممکن است روبرو شوم؟ آیا به اندازه کافی عاشق طبیعت هستم که در صورت لزوم بتوانم سختی های آن را تحمل کنم؟

آیا آمادگی مواجهه با شرایط آب و هوایی خاص را دارم؟ آیا بدن من توانایی استقامت در ارتفاع را دارد؟ آیا در شرایط بحرانی، می توانم روحیه خود را حفظ کرده و تصمیمات منطقی بگیرم؟ پاسخ منفی به هرکدام از این سوالات، شما را با خطرات جدی در کوه روبرو خواهد کرد.

ثبت نام در باشگاه کوهنوردی

به یکی از باشگاه های کوهنوردی محل زندگی خود مراجعه و ثبت نام کنید. در این باشگاه ها علاوه بر اینکه برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی اجرا می شوند، کلاس های مختلف مربوط به کوهنوردی نیز برگزار می شوند. سعی کنید برای شروع کوهنوردی، ابتدا در دوره کارآموزی کوهپیمایی ثبت نام کنید، زیرا این دوره اطلاعات پایه ای بسیار مفیدی را به شما ارائه می دهد.

تهیه تجهیزات کوهنوردی ضروری

قبل از شرکت در اولین برنامه، تجهیزات اولیه از جمله کفش کوهنوردی ساق دار، کوله پشتی، باتوم، عینک کوه، کلاه آفتابی، بادگیر و… را از بهترین برندها تهیه نمایید. خرید تجهیزات کوهنوردی استاندارد از برندهای کله گاوی، اسنوهاک، استنلی و… توصیه می شود؛ زیرا حفظ سلامتی شما از هر چیزی مهم تر است. برای شروع نیازی به خرید وسایل خاص یا تجهیزاتی مانند چادر یا چاقو کوهنوردی ندارید.

داشتن تمرینات آمادگی جسمانی کوهنوردی

داشتن تمرینات آمادگی جسمانی کوهنوردی

از آن جایی که کوهنوردی ورزشی سنگین و استقامتی محسوب می شود، برای ورود به دنیای این ورزش باید آمادگی بدنی لازم را داشته باشید. تمریناتی که برای آمادگی جسمانی در کوهنوردی به شما کمک می کنند، پیاده روی و کوهپیمایی های کوتاه، تمرینات هوازی مانند دویدن، شنا و دوچرخه سواری، تمرینات قدرتی و بدنسازی مخصوص کوهنوردان و… می باشند. با کمک یک مربی کوهنوردی باتجربه، یک برنامه آمادگی جسمانی بچینید و به آن پایبند بمانید.

شرکت در برنامه کوهنوردی سبک

حال که دانستیم چگونه کوهنوردی را شروع کنیم، باید برای شرکت در یک برنامه سبک کوهنوردی برنامه بریزیم. کوه ها با توجه به ارتفاع، میزان پیمایش، دشواری مسیر و شرایط آب و هوایی درجه بندی می شوند. برای شروع بهتر است برنامه ای با درجه آسان و پیاده روی کمتر را انتخاب کنید تا از نزدیک با این ورزش آشنا شوید، نسبت به بدنتان آگاهی پیدا کرده و کم کم در این زمینه تجربه کسب کنید. بعد از شرکت در برنامه های مختلف، می توانید با تایید سرپرست، برنامه های سنگین تر را نیز ثبت نام کنید.

رعایت اصول پوشش لباس در کوهستان

با توجه به شرایط آب و هوایی، نوع پوشش خود را برای هر برنامه انتخاب و در طول مسیر قانون پوشش چند لایه را رعایت کنید. توجه کنید که حتی در کوه های با درجه آسان نیز از پوشیدن بهترین کفش کوهنوردی غافل نشوید؛ زیرا پا قلب دوم انسان است و هر نوع صدمه به مچ پا، شما را از ادامه این ورزش محروم خواهد کرد.

هماهنگی با تیم و داشتن روحیه عالی

کوهنوردی ورزشی تیمی است؛ بنابراین اگر فردی هستید که با دیگران به راحتی تعامل برقرار می کنید، از این نظر مشکلی نخواهید داشت. باید بتوانید با اعضای تیم تعامل مثبتی داشته باشید، به دستورات سرپرست برنامه و مدیر تیم پایبند بمانید و از گروه خارج نشوید. با رعایت این نکات و همچنین داشتن روحیه همکاری و فداکاری، مطمئن باشید که تجربیات بسیار زیبایی خواهید داشت و بهترین خاطرات زندگیتان در کوه رقم خواهد خورد.

درس گرفتن از برنامه ها

بعد از هر برنامه سعی کنید خودتان را ارزیابی کنید. آیا سطح برنامه برای شما مناسب بود؟ آیا از لحاظ استقامتی دچار چالش شدید؟ آیا نیاز به تمرینات ورزشی بیشتری برای افزایش آمادگی جسمانی خود دارید؟ سعی کنید در هر برنامه مواردی که در کلاس کارآموزی کوهپیمایی به صورت تئوری یاد گرفتید، به صورت عملی تمرین کنید. پیشنهاد می کنیم از سرپرست برنامه راجع به عملکرد خود، به خصوص در روزهای ابتدایی شروع کوهنوردی، بازخورد بگیرید.

برنامه ریزی برای رفتن به کوه های سخت تر

بعد از اینکه مدتی از شروع کوهنوردیتان گذشت، اهداف بلندمدت برای خود ترسیم کنید. به عنوان مثال می توانید این هدف را بگذارید که در سال آینده، برای صعود به قله بلندتر از جمله قله های طرح سیمرغ، قله های خارج استانی و حتی دماوند برنامه بریزید. این کار باعث حفظ انگیزه شما برای ادامه انجام تمرینات هوازی، استقامتی، قدرتی و بدنسازی در طول سال خواهد شد.

در این مرحله می توانید به خرید وسایل کمپینگ مانند چادر برای برنامه های چند روزه که شب مانی دارند، فکر کنید.

شرکت در دوره های تخصصی تر

بعد از اینکه کمی با کوهنوردی آشنا شده و تجربه کسب کردید، می توانید در دوره های پیشرفته تر این حوزه شرکت کنید. دوره هایی مانند سنگنوردی، برف و یخ، هواشناسی، نقشه یابی (GPS)، کمک های اولیه و امداد کوهستان، بهمن شناسی و… دوره های مفیدی برای کوهنوردان محسوب می شوند.

اصول اولیه کوهنوردی

به عنوان فردی که می خواهیم بدانیم چگونه کوهنوردی را شروع کنیم، لازم است برای شروع، با اصول اولیه کوهنوردی آشنا شویم. نکات مهمی که همیشه باید آنها در نظر داشته باشیم عبارتند از:

  • چک کردن پیش بینی هواشناسی منطقه
  • همراه داشتن ترک مسیر صعود
  • مصرف مواد غذایی در فواصل زمانی منظم و به مقدار متعادل
  • اجتناب از جدا شدن از تیم در طول مسیر به دلایل مختلف
  • رعایت کردن قانون ساعت 14 در کوهستان
  • استفاده اصولی از باتوم کوهنوردی
  • عدم خروج از پاکوب و مسیرهای اصلی صعود
  • لذت بردن از صعود و ثبت خاطرات زیبا
  • حفظ محیط زیست و طبیعت کوهستان
  • فراموش نکردن ریکاوری بعد از کوهنوردی

نکات مهم قبل و حین صعود

نکات مهم قبل و حین صعود

شب قبل و روز صعود، ضمن در نظر گرفتن اصول اولیه کوهنوردی، نکات زیر را نیز رعایت کنید:

  • بررسی شرایط آب و هوایی روز صعود برای برداشتن تجهیزات مورد نیاز
  • چیدن صحیح کوله پشتی کوهنوردی شب قبل از برنامه
  • مطالعه گزارش برنامه های تیم های قبلی صعودکننده به این قله برای آشنایی بیشتر
  • همراه داشتن مواد غذایی مناسب و آب به مقدار کافی
  • دانلود ترک مسیر و به خاطر سپردن آن برای جلوگیری از گم شدن در کوه
  • میل کردن صبحانه سبک بعد از بیدار شدن
  • نوشیدن مرتب آب حتی در هوای سرد بدون احساس تشنگی
  • انجام حرکات کششی قبل از شروع
  • استراحت های خیلی کوتاه برای تجدید انرژی
  • جلوگیری از سرد شدن بدن در کوهستان

سوالات متداول در مورد شروع کوهنوردی

چه مهارت هایی برای کوهنوردی لازم است؟

مهارت هایی مانند اصول گام برداری در کوهستان، کوله چینی، مسیریابی، نقشه خوانی، و مهارت های بقا در کوهستان جزو گام های اولیه شروع کوهنوردی هستند.

چگونه کوهنوردی را شروع کنیم و اصول مهم در کوهنوردی چیست؟

آماده بودن از لحاظ ذهنی و بدنی، بررسی شرایط آب و هوایی، انتخاب زمان مناسب برای صعود، داشتن تجهیزات مناسب از برندهای معتبر مانند برند استنلی، تغذیه مناسب، یادگیری اصول و تکنیک های کوهنوردی و همکاری با اعضای تیم، از اصول مهم در کوهنوردی هستند.

چند نوع کوهنوردی داریم؟

کوهپیمایی، کوهنوردی، سنگنوردی، دیواره نوردی، یخ نوردی، غارنوردی، فری سولو، اسکای رانینگ، کوهنوردی با اسکی، دوچرخه کوهستان و… از انواع شاخه های ورزش کوهنوردی هستند.

نتیجه گیری؛ چگونه شروع به کوهنوردی کنیم؟

چگونه کوهنوردی را شروع کنیم؟ برای شروع کوهنوردی به عنوان فردی مبتدی، ابتدا باید در یک باشگاه کوهنوردی عضو شده و در برنامه های کوهنوردی آسان شرکت کنیم؛ همچنین تجهیزات و لوازم کوهنوردی استاندارد را از فروشگاه های معتبر مانند زیباکمپ که محصولات اصل ارائه می دهند، بخریم. پس از خرید لوازم کوهنوردی، در دوره های مختلف از جمله کارآموزی کوهپیمایی، بهمن شناسی، هواشناسی، GPS، پزشکی کوهستان و… شرکت کنیم. فراموش نکنیم که در کوهستان سلامت و امنیت خود و همنوردان مان را در اولویت قرار دهیم، زیرا طبیعت در عین زیبایی، بسیار بزرگ و غیرقابل پیش بینی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *