دیسک کمر یک بیماری شایع میان افراد است که در صورت تشدید می تواند درد زیادی برای شخص ایجاد کند. در مورد تاثیر کوهنوردی بر دیسک کمر سخنان زیادی گفته شده است؛ به طور کلی این ورزش پر هیجان در صورتی با تجهیزات مناسب از جمله کوله پشتی کوهنوردی، کفش مناسب و… انجام شود، با تقویت عضلات کمر و شکم، کاهش وزن، افزایش استقامت و… می تواند در بهبود دیسک کمر تاثیر گذار باشد. با این حال در صورت عدم توجه به اصول کوهنوردی، عبور از مسیرهای ناهموار و مواردی این چنینی می توانند باعث بروز و تشدید این بیماری شوند؛ هرچند رعایت تکنیک هایی ساده اما کاربردی می توانند آسیب های احتمالی کوهنوردی بر مهره های کمر را کاهش دهند.
تاثیرات مثبت کوهنوردی بر دیسک کمر
کوهنوردی ورزشی لذت بخش در هوای آزاد است که در حفظ سلامت جسمی و روانی افراد، تاثیر به سزایی می گذارد. یکی از مهم ترین فواید کوهنوردی در تابستان و زمستان، کمک به جلوگیری یا رهایی از دردهای آزاردهنده دیسک کمر است. از مهم ترین تاثیرات کوهنوردی بر مهره های کمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. تقویت عضلات کمر و شکم
از مهمترین تاثیرات کوهنوردی بر روی دیسک کمر، می توان به تقویت عضلات شکم و کمر اشاره کرد. در این ورزش با عبور از مسیرهای کوهستانی و شیبدار، ماهیچه های بدن تقویت شده و استقامت افزایش پیدا می کند؛ در نتیجه از بروز دیسک کمر جلوگیری کرده و درمانی عالی برای آن بشمار می رود.
2. بهبود وضعیت بدن و کاهش وزن
یکی از دلایل اصلی بروز دیسک کمر، فشار زیاد بر روی مهره ها به دلیل افزایش وزن است. بدون شک همه از میزان کالری سوزی کوهنوردی به دلیل فعالیت های سنگین هوازی آن خبر دارند. در نتیجه، با انجام این ورزش فشار حاصل از چاقی بر روی بر روی مهره های کمر کاهش یافته و از بروز این بیماری جلوگیری می شود.
3. افزایش انعطاف پذیری و استقامت
ورزش کوهنوردی باعث افزایش انعطاف پذیری و استقامت بدن می شود. این موارد به حفظ سلامت دیسک کمر کمک کرده و احتمال بروز آسیب های ناشی از Climbing را کاهش می دهند.
4. بهبود گردش خون
از دیگر فوایدی که کوهنوردی برای سلامت جسم دارد، می توان به افزایش گردش خون اشاره کرد. این ویژگی باعث انتقال بهتر مواد مغذی به سرتاسر بدن، از جمله دیسک های کمر شده و از آنها محافظت می کند.
آیا کوهنوردی برای دیسک کمر ضرر دارد؟
کوهنوردی ورزشی لذت بخش و هیجان انگیز است که حس شادابی فراوانی را به افراد هدیه می دهد؛ اما در کنار این موارد نمی توان از خطرات کوهنوردی غافل شد. عبور از مسیرهای پر پیچ و خم، راه های ناهموار و… برای افراد مبتدی که به نکات ایمنی آگاه نیستند، ممکن باعث آسیب های جدی از جمله دیسک کمر شود. این بیماری در انواع مختلف زیر امکان بروز دارد:
- لغزش: در مسیر کوهنوردی به دلیل ناهمواری مسیر، بدن کوهنوردان همواره با تکان و ضربه های ناگهانی روبرو است که ممکن است به ستون فقرات فشار آورده و باعث جابجایی مهره ها شوند.
- اسکولیوز: اسکولیوز یا چرخش ستون فقرات از دیگر بیماری هایی است که امکان دارد به دلیل ناهمواری های مسیر کوهنوردی، برای افراد رخ دهد. فشار وارد شده در طولانی مدت، باعث چرخش غیر عادی ستون فقرات و فشار به مهره های کمر می شود.
- فشرده شدن: فشارهای بیش از حد وارد شده در مسیرهای کوهنوردی، امکان دارد باعث فشرده شدن مهره های کمر و تغییر حالت آنها شود؛ در این صورت مهره ها از جای اصلی خود خارج شده و باعث ایجاد دردی بسیار برای فرد می شوند.
تاثیرات منفی کوهنوردی بر دیسک کمر
در کنار تمامی اثرات مثبتی که کوهنوردی برای روی دیسک کمر دارد، عدم رعایت قوانین ضروری، حمل بارهای سنگین، عدم اطلاع از اصول و قواعد کوهنوردی و…می تواند باعث آسیب به مهره ها و ایجاد دیسک کمر برای افراد شود. در ادامه به مهمترین تاثیرات منفی کوهنوردی بر روی دیسک کمر می پردازیم:
-
احتمال آسیب دیدگی در مسیر های ناهموار
در تمامی کوهستان ها به دلیل داشتن مسیرهای شیبدار و ناهموار، احتمال سقوط و آسیب دیدگی برای کوهنوردان، به خصوص افراد آماتور وجود دارد. این موارد می توانند باعث آسیب دیدگی ستون فقرات و ایجاد دیسک کمر شوند.
-
عدم توجه به تکنیک های صحیح کوهنوردی
در هر ورزش و فعالیتی، عدم اطلاع از اصول، قواعد و اجرای تکنیک های نادرست، می تواند باعث بروز مشکلاتی جدی برای بدن شوند. در کوهنوردی نیز بلند کردن بارهای سنگین، نداشتن تجهیزات ضروری و… نیز بروز دیسک کمر را به همراه دارند.
-
پیشرفت آسیب های موجود
اگر شما دچار بیماری هایی از جمله دیسک کمر باشید و بدون مشورت با یک فرد متخصص و دکتر خود، شروع به انجام یک فعالیت سنگین مانند کوهنوردی کنید، احتمال تشدید آن وجود دارد.
راهکارهای کاهش آسیب های حاصل از کوهنوردی بر روی دیسک کمر
همانطور که متوجه شدید، کوهنوردی در کنار فواید بیشمار خود، ممکن است باعث آسیب به دیسک های کمر نیز شود. برای کاهش احتمال بروز این مشکل و حتی درمان آن، می توانید از روش های زیر استفاده کنید.
1. تمرینات استقامتی
یکی از راهکارهای مهم برای کاهش تاثیر کوهنوردی بر دیسک کمر، افزایش استقامت عضلات شکم و پشت می باشد. برای این کار می توانید از انواع تمرین های ورزش مانند پیلاتس، کرانچ و… که متمرکز بر تقویت این ماهیچه ها هستند استفاده کنید.
2. تمرینات کششی
تمرینات کششی باعث افزایش انعطاف پذیری و استقامت بدن می شوند. شما می توانید با انجام تمریناتی از جمله کشش عضلات پشت، به تقویت و حمایت از ستون فقرات خود بپردازید.
3. استراحت کافی
در بین فعالیت های سنگین ورزشی از جمله کوهنوردی، داشتن استراحت کافی، به بدن کمک می کند تا بهبود یافته و از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری کند.
4. توجه به تغذیه
غذای مناسب کوهنوردی شامل انواع مختلف ویتامین ها، مواد معدنی، کربوهیدرات و… بوده که به سلامت بدن شما کمک می کنند. همچنین این ترکیبات برای دیسک کمر مفید هستند و مانع بروز و تشدید آن می شوند.
5. رعایت تکنیک های صحیح
یکی از مهم ترین دلایل ایجاد دیسک کمر در ورزش کوهنوردی، عدم رعایت اصول و روش های آن است؛ بنابراین اگر می خواهید احتمال بروز این بیماری را کاهش دهید، قبل از شروع Climbing، با تکنیک های ضروری آن آشنا شوید.
6. انتخاب مسیر مناسب
برای صعود به قله، راه های زیادی وجود دارند؛ اما همه آنها مناسب نیستند. مسیرهایی که دارای شیب های تند و ناهموار هستند، به مهره های ستون فقرات فشار زیادی وارد کرده و باعث آسیب به آنها می شوند.
7. فعالیت های آروبی
فعالیت های آروبی، به مجموعه تمرینات ایروبیک موزون همراه با فعالیت های هوازی و قدرتی گفته می شود که شامل ورزش هایی از جمله پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا و… می باشند. این دسته از تمرینات، در صورتی که به صورت منظم انجام شوند، باعث تقویت عضلات، بهبود دیسک کمر، کاهش وزن، بهبود قلب و عروق و مواردی این چنینی می شوند.
8. داشتن تجهیزات مناسب کوهنوردی
برای مقابله با عوارض کوهنوردی، بهترین راهکار خرید تجهیزات کوهنوردی مناسب است. این وسایل که شامل کوله پشتی در سایز درست، قطعات سبک، کفش با پشتیبانی از کمر و… هستند از بروز دیسک کمر جلوگیری می کنند.
9. عصای کوهنوردی
عصا که یکی از مهم ترین لوازم مورد نیاز برای کمپینگ و کوهنوردی به شمار می رود، با کاهش فشارهای وارد بر کمر و بهبود تعادل، از بروز دیسک کمر جلوگیری می کند.
10. آموزش اصول حمل بار
حمل اجسام سنگین به روشی اشتباه، مهم ترین دلیل ایجاد دیسک کمر در افراد است. در کوهنوردی نیز شما نیاز به جا به جایی اجسام مورد نیازتان در طول مسیر دارید؛ بنابراین آشنایی با تکنیک های درست حمل و جا به جایی وسایل، به شما کمک می کند تا از مهره های کمرتان مراقبت کنید.
11. مراجعه به متخصص
همانطور که می دانید کوهنوردی ورزش سنگینی است؛ مشورت با یک متخصص قبل از شروع این فعالیت، به شما کمک می کند تا با یک برنامه شخصی و مشخص شده تمرینات را انجام داده و از بروز دیسک کمر جلوگیری کنید.
12. توجه به نشانه ها
در صورتی که در هنگام کوهنوردی دچار درد در کمر و ستون فقرات خود شدید، از آنها غافل نشده و فعالیت خود را متوقف کنید.
13. داشتن پیشرفت تدریجی
برای اینکه فشار زیادی به بدن و ستون فقرات شما وارد نشود، سعی کنید ابتدا از مسیرهای کوتاه که شیب کمتری دارند شروع کنید و به تدریج آنها را افزایش بدهید.
14. گرم کردن
قبل از شروع کوهنوردی، از گرم کردن خود غافل نشوید. این کار سبب آماده شدن عضلات شده و از بروز خطرات مختلف از جمله دیسک کمر جلوگیری می کند.
در پایان، کوهنوردی بر دیسک کمر چه تاثیری دارد؟
در مورد تاثیر کوهنوردی بر دیسک کمر، سخنان بسیاری گفته شده است. به طور کلی در صورت استفاده از تجهیزات مناسب از جمله کوله پشتی کوهنوردی باکیفیت، داشتن استراحت کافی بین فعالیت ها، انتخاب مسیر درست، انجام تمرینات کششی و استقامتی و… این ورزش نه تنها فشاری بر روی مهره های کمر نمی آورد، بلکه درمانی بی نظیر برای دیسک کمر به شمار می رود. با این حال در صورت انتخاب راه های ناهموار، عدم توجه به اصول اولیه، داشتن سابقه و عدم مراجعه به پزشک، کوهنوردی می تواند سبب بروز و تشدید این بیماری می شود.
داشتن وسایل مناسب در زمان Climbing، به شما کمک می کند تا خطرات احتمالی را کاهش دهید. زیبا کمپ با ارائه انواع تجهیزات کوهنوردی، از بهترین برندها، با بالاترین کیفیت، در طرح و رنگ های متنوع، همراه شماست تا یک روز دلنشین و سرشار از هیجان را با ایمنی کامل در کوهستان بگذرانید.
سوالات متداول تاثیر کوهنوردی بر دیسک کمر
آیا می توان با دیسک کمر کوهنوردی کرد؟
انجام برخی حرکات کوهنوردی و حمل بارهای سنگین، می تواند دیسک کمر را تشدید کند.
آیا کوهنوردی باعث تقویت عضلات کمر می شود؟
کوهنوردی با درگیر کردن عضلات بالاتنه، از جمله ماهیچه های شکم و کمر، باعث افزایش استقامت و تقویت آنها می شود.