در مسیر کوهنوردی بسیار پیش می آید که با چالش ها و خطرات مختلفی مواجه شوید. این آسیب ها غیر قابل پیش بینی بوده و ممکن است در شرایطی اتفاق بیفتد که اصلا انتظار ندارید. خطراتی مثل گم شدن در کوه، ریزش بهمن در شرایط جوی نامساعد، خراب شدن تجهیزات، حمله حیوانات یا حشرات موذی و… که اگر شما با این خطرات آشنا باشید در مواجه با این مشکلات بهترین تصمیم را می گیرید. شناخت کامل شما نسبت به چالش ها و خطرات کوهنوردی، نقش بسیار مهمی در مدیریت شرایط بحرانی دارد.
1. خطر گم شدن در کوه را جدی بگیرید
یکی از خطراتی که ممکن است کوهنوردان در این ورزش با آن روبرو شوند و جان کوهنوردان را به خطر بیندازد گم شدن در کوه است. در هنگام گم شدن در کوه اولین کاری که می کنید باید توقف کنید و سپس به بررسی شرایط بپردازید. تصمیم درست در این زمان جان شما و همراهانتان را نجات خواهد داد.
2. احتمال ریزش بهمن در زمستان
ریزش بهمن یا برف کوچ، جریانی سریع از ریزش برف است که در سراشیبی تپه ها، کوه ها و دره ها به حرکت در می آید. ریزش بهمن می تواند در هر رشته کوهی که بارش برف دارد و در هر فصلی اتفاق بیفتد. اما بیشتر بهمن ها در زمستان و بهار رخ می دهد. در کوهستان ها، ریزش بهمن بسیار جدی و خطرناک است و منجر به خطرات جانی و مالی می شود. حدود 90 درصد افرادی که قربانی بهمن شده اند، خود آنها یا همراهانشان در شروع آن نقش داشته اند. کوهنوردی در زمستان می تواند بسیار خطر آفرین باشد و ممکن است منجر به حوادثی شود که جان شما را به خطر بیاندازد، اگر تمهیدات و تجهیزات لازم به همراه نداشته باشید.
3. سقوط خطری است که هر لحظه کوهنوردان را تهدید می کند
کوچکترین خطا در کوهنوردی، در هر لحظه ای از مسیر می تواند منجر به خطر سقوط شود. این سقوط اگر در ارتفاع بیشتر از 1.5 متر باشد بدن شما دچار آسیب می شود و اگر ارتفاع بیشتر از 6 متر باشد احتمال آسیب جدی و مرگ وجود دارد. برای جلوگیری از این خطر باید ذهنی قوی و مسیریابی درستی انجام دهید تا بتوانید احتمال رخ دادن این چالش را کمتر کنید. استفاده از تجهیزات ایمنی مناسب مثل کلاه مخصوص کوهنوردی و تجهیزات مناسب ایمنی احتمال آسیب را برای شما کمتر می کند.
4. یکی از مهمترین خطرات کوهنوردی خراب شدن تجهیزات
در کوهنوردی یکی از موارد بسیار مهم استفاده از تجهیزات است که اگر این تجهیزات خراب یا فرسوده باشند یا اینکه از کیفیت خوبی برخوردار نباشند، می توانند باعث آسیب ها و خطرات جدی برای ما شوند. تعمیر و نگهداری صحیح از تجهیزات در جلوگیری از ایجاد خطر را کاهش می دهد. خرید لوازم کوهنوردی باکیفیت به نوعی جان شما را حفظ می کند.
5. خطر بزرگ تغییرات جوی آب و هوایی
تغییرات ناگهان آب و هوا می تواند شرایط شما را با مخاطره جدی روبرو کند و در مسیر کوهنوردی، شما را متوقف کند. آمادگی و برنامه ریزی مناسب برای این شرایط می تواند میزان خطر جدی را کمتر کند. بیشتر این خطر در زمانی اتفاق می افتد که در طوفانی غیر قابل پیش بینی گیر کنید. اگر هوا بد بود، بهتر است در خانه بمانید و تصمیم بگیرید که روز دیگری، دوباره آب و هوا را چک کنید و تصمیم به کوهنوردی بگیرید.
6. هیپوترمی خطری در مسیر کوهنوردی
هیپوترمی کوهنوردی چیست؟ راه های مقابله با آن چیست؟ هیپوترمی در واقع همان کاهش دمای بدن است که معمولا در اثر تماس طولانی مدت با هوای سرد ایجاد می شود. این مشکل در فصول سرد سال بیشتر رخ می دهد. اما احتمال بروز این مشکل در فصول گرم هم می تواند اتفاق بیفتد.
علل بروز هیپوترمی چیست؟
این عارضه در تماس با سرما به وجود می آید. وقتی تعادل بین گرمای تولید شده در بدن و گرمای خارج شده از آن هم به هم بخورد، هیپوترمی رخ می دهد. معمولا بعد از تماس با هوای سرد، بدون پوشیدن لباس کافی و گرم، هیپوترمی به طور ناگهانی اتفاق می افتد. کوهنوردان با پوشیدن لباسهای مخصوصی که برای آب و هوای سرد و بادی طراحی شده، از بروز هیپوترمی جلوگیری می کنند. اما آب و هوای معتدل بر اساس سن فرد، توده بدنی اش، میزان چربی بدن، سلامت کلی بدن و مدت زمان تماس با هوای سرد، باعث هیپوترمی می شود.
سایر بیماریهایی مثل دیابت، بیماری های غده تیروئید، برخی داروها، آسیب های شدید و مصرف مواد مخدر یا الکل، خطر ابتلا به هیپوترمی را افزایش می دهند. کاهش دمای بدن باعث کند شدن فعالیت مغز، نفس کشیدن و ضربان قلب می شود.
7. حیوانات یا حشرات موذی یکی دیگر از خطرات کوهنوردی
برای مقابله با این چالش بهتر است آشنایی با انواع حشرات و راه های دفع نیش آنها را بدانید تا اگر با آنها مواجه شدید تصمیم درست اتخاذ کنید. همچنین با توجه به مختصات جغرافیایی و اقلیم، جانوران بومی منطقه را شناسایی کنید و در مورد آنها اطلاعات کافی به دست آورید.
ویدیو آموزش بستن زخم به روش بسیار آسان
8. ارتفاع زدگی در کوه را جدی بگیرید
ارتفاعزدگی یا کوهگرفتگی یا کوه زدگی، تاثیر ارتفاع بر روی کوهنوردان است که بر اثر کمبود اکسیژن به آن دچار می شوند. ارتفاع زدگی در کوه با علائمی مثل عارضه تنفسی، سردرد، و خواب آلودگی تدریجی بروز می کند. اگر افزایش ارتفاع تدریجی باشد این احتمال کمتر می شود.
9. ورم مغزی و ایجاد حالت تهوع
با صعود به ارتفاعات میزان اکسیژن دریافتی مغز کاهش می یابد و بدن برای عادت کردن به این شرایط فرآید هم هوایی را طی می کند. عدم هم هوایی درست می تواند منجر به بروز این بیماری ها شود. ادم مغزی یا تورم مغزی عموماً در بیمارانی که بیماری کوهستانی حاد دارند ظاهر میشود و عواملی از جمله: گیجی، بیحالی و حالت تهوع از علائم دیگر آن به حساب می آید. در صورت تشخیص این خطر:
- باید فرد مبتلا را فورا به ارتفاع کمتر منتقل کنید.
- به بیمار اکسیژن مصنوعی و دگزامتازون داده می شود.
- افزایش گام به گام ارتفاع از این عارضه جلوگیری می کند.
این یک وضعیت بسیار نادر است که در کمتر از یک درصد افرادی که به ارتفاع های 4000 متری می روند بروز می کند.
بهترین راهکار برای جلوگیری از خطرات کوهستان چیست؟
برنامه ریزی دقیق و حساب شده و رعایت اصول کوهنوردی مثل بررسی و پیش بینی وضعیت آب و هوایی، بررسی مسیرها، کنترل و بررسی تجهیزات و… می تواند راهکار مناسبی برای کم شدن یا جلوگیری از خطرات در کوهستان شود. همچنین بررسی خطرات و مشکلات کوهستان و کسب اطلاعات در مورد آن ها می تواند میزان تاثیر خطرات را در هنگام بروز کم کند.